Σελίδες

Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Προπονηθείτε με βαράκια στο σπίτι σας

 


Επιλέξτε τα σωστά βαράκια: Τα βαράκια διαφέρουν από τους αλτήρες στο γεγονός ότι είναι συμπαγή και το βάρος τους είναι σταθερό, δεν μπορεί δηλαδή να αυξηθεί ή να μειωθεί με προσθαφαίρεση δίσκων βάρους («πιάτα»). Αυτή η σταθερότητά τους τα καθιστά πολύ ασφαλή, αλλά δημιουργεί και ένα μεγάλο μειονέκτημα: αν κάνετε συνεχώς τις ίδιες ασκήσεις, συνηθίζετε πολύ εύκολα το συγκεκριμένο βάρος και μετά από λίγο καιρό πρέπει να κάνετε πολύ περισσότερες επαναλήψεις για να νιώσετε ότι οι μύες σας γυμνάστηκαν ή να κάνετε τις ίδιες ασκήσεις με διαφορετικό τρόπο (π.χ. πιο αργές επαναλήψεις) ή -τελικά- να αγοράσετε βαράκια μεγαλύτερου βάρους.

Αν αγοράσετε βαράκια: Προτιμήστε καλής ποιότητας πλαστικοποιημένα βαράκια μικρού όγκου - αν είναι κακής ποιότητας θα φθαρούν γρήγορα και θα τρέχει η άμμος που έχουν μέσα, αν είναι ογκώδη θα σας δυσκολεύουν στο πιάσιμο και στην εκτέλεση κάποιων ασκήσεων. Εναλλακτικά, προμηθευθείτε χρωμιωμένα βαράκια. Αποφύγετε τα απλά σιδερένια γιατί σκουριάζουν ευκολότερα.

Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, αγοράστε δύο ζευγάρια βαράκια, ένα ελαφρύ (π.χ. από 2 κιλά το καθένα) κι ένα ζευγάρι πιο βαριά (π.χ. των 4-5 κιλών το καθένα) - τα ελαφριά για τις δυσκολότερες ασκήσεις, τα πιο βαριά για τις ευκολότερες.

Μήπως να χρησιμοποιήσω αλτήρες; Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα και ανάλογο χώρο ασφαλούς αποθήκευσης, ανεπιφύλακτα ναι!

Τι ακριβώς είναι ο αλτήρας; Κάθε αλτήρας αποτελείται από το μπαράκι, δηλαδή μία μικρού μήκους μεταλλική ράβδο με ειδική λαβή, συνήθως πλαστική, στο κέντρο της, πάνω στο οποίο προσαρμόζονται, από την μία και την άλλη μεριά, οι δίσκοι βάρους  και από δύο ειδικούς σφιγκτήρες (κολάρα) τα οποία εγκλωβίζουν τους δίσκους βάρους για να μην μετακινούνται.

Συμβουλή 1η: Αγοράστε δύο μπαράκια, κατά προτίμηση επιχρωμιωμένα, και αρκετούς δίσκους βάρους διαφορετικών κιλών (π.χ. 0,5kg, 1, 1,5, 2 και 2,5kg – τέσσερα από το καθένα), πάντα με τη σωστή διάμετρο και το ίδιο μέγεθος οπής (να μην αφήνουν περιθώριο και να μην «παίζουν» όταν προσαρμοστούν στο μπαράκι). Οι σφιγκτήρες πρέπει να είναι ασφαλείς και να μπορούν να προσθαφαιρούνται εύκολα, έτσι ώστε να κάνετε γρήγορα τις αλλαγές βάρους που επιθυμείτε.