Σελίδες

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Διάδρομος Γυμναστικής - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Διάδρομος γυμναστικής -με μια ματιά
Μπορείτε να κάνετε: Αερόβια άσκηση με βάδισμα και τρέξιμο.
Δυνατότητα διαφορετικών ασκήσεων: Βάδισμα, τρέξιμο και παραλλαγές αυτών.
Συστήνεται για: Αδύνατους. Άτομα με φυσιολογικό βάρος. Υπέρβαρους. Παχύσαρκους. Αγύμναστους. Μέτρια Γυμνασμένους. Γυμνασμένους. Όλα τα επίπεδα εμπειρίας και φυσικής κατάστασης.
Γυμνάζει: Καρδιά. Πνεύμονες. Αγγεία. Μύες ποδιών. Μύες γλουτών.
Προσφέρει: Αερόβια αποτελέσματα. Έλεγχο στρες. Καύση θερμίδων. Αύξηση μεταβολισμού. Χάσιμο λίπους/κιλών.
Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη: Διαβήτη. Καρδιοπαθειών. Παχυσαρκίας. Νευρολογικών προβλημάτων. Κατάθλιψης.
Ιδιαίτερα κατάλληλο: Για όλους, οποιαδήποτε ηλικίας.
Ενδείκνυται για: Μείωση αρτηριακής πίεσης. Μείωση χοληστερίνης. Έλεγχο σακχάρου. Άτομα με κινητικά προβλήματα. Απαιτούμενος χώρος: Μεσαίος-μεγάλος.
Μεταφέρεται - Αναδιπλώνεται – Αποθηκεύεται: Ναι.
Κόστος: Μέτριο.
Μπορούν να γυμναστούν: Όλα τα ενήλικα άτομα της οικογένειας ή/και φίλοι σας.
Δυνατότητα ταυτόχρονης εκγύμνασης: Όχι.
Χρήση: Εύκολο.
Ρυθμίσεις: Ναι. Εύκολες.
Επιπλέον: Μπορείτε να βλέπετε τηλεόραση όταν γυμνάζεστε. Πλήρης έλεγχος καρδιακής λειτουργίας.

Ποιο είδος άσκησης μπορώ να κάνω;
Αερόβια άσκηση με βάδισμα και τρέξιμο.

Τι οφέλη θα έχω;
Η άσκηση σε διάδρομο προσφέρει πολλαπλά οφέλη:
Έχει χαλαρωτική και αγχολυτική επίδραση, προάγει τη λειτουργία του κυκλοφορικού, του αναπνευστικού και του μυϊκού συστήματος και μας βοηθάει να κάψουμε πολλές θερμίδες.
Σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή, μας προστατεύει από την παχυσαρκία, το σακχαρώδη διαβήτη, την οστεοπόρωση, τις καρδιοπάθειες και ενδεχομένως από κάποιες μορφές καρκίνου.
Επιπλέον, αυξάνει την ενεργητικότητα, βελτιώνει την ψυχική διάθεση, συμβάλλει στη μακροζωία και παίζει θετικό ρόλο στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου μέχρι τα βαθιά γεράματα.
! Το περπάτημα στο διάδρομο είναι ένας από τους πιο αναζωογονητικούς κι ασφαλείς τρόπους αερόβιας άσκησης. Το σχεδόν καθημερινό βάδισμα 2-3 χιλιομέτρων ελαττώνει τα επίπεδα χοληστερίνης, την αρτηριακή πίεση και το στρες και για αυτό μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και απομακρύνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
! Τι λένε οι έρευνες; Το συστηματικό βάδισμα με γρήγορο ρυθμό μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, να αυξήσει την καρδιαγγειακή αντοχή, να δυναμώσει τα οστά, να κάψει πολλές θερμίδες και να συμβάλλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας. [Αμερικανικό Συμβούλιο Άσκησης]

Σε ποιες ασθένειες βοηθάει;
Η άσκηση σε διάδρομο αποτελεί την απαραίτητη συμπληρωματική «θεραπεία» για την επιτυχή αντιμετώπιση ασθενειών του κυκλοφορικού (π.χ. υψηλή αρτηριακή πίεση), διαταραχών του μεταβολισμού (π.χ. αντίσταση στην ινσουλίνη) και προβλημάτων του μυοσκελετικού συστήματος που οφείλονται στη σωματική αδράνεια και στον καθιστικό τρόπο ζωής.

Ποια πλεονεκτήματα έχει ο διάδρομος;
Το βάδισμα και το τρέξιμο είναι οι φυσικότεροι τρόποι κίνησης. Δεν χρειάζεται να αφιερώσουμε χρόνο για να τα μάθουμε, δεν απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία, όλοι μπορούμε να τα κάνουμε κι όλοι έχουμε τη δυνατότητα να τα απολαύσουμε και να επωφεληθούμε απ’ αυτά χρησιμοποιώντας στην άνεση του σπιτιού μας έναν ηλεκτρονικό διάδρομο. Επιπλέον, οι οικιακοί διάδρομοι διαθέτουν μοναδικά χαρακτηριστικά ποιοτικής κίνησης, ασφαλείας και ελέγχου της καρδιακής συχνότητας.
Το βασικό πλεονέκτημα: Ο διάδρομος απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σε κάθε επίπεδο φυσικής κατάστασης και υγείας.

Γιατί να αγοράσω διάδρομο;
Γιατί επιθυμείτε να γυμνάζεστε στην άνεση του σπιτιού σας, χωρίς περίεργους παρατηρητές, χωρίς να επηρεάζεστε από τις καιρικές συνθήκες, με περισσότερη ασφάλεια, λιγότερους κραδασμούς και πλήρη έλεγχο της άσκησής σας.
! Ο διάδρομος είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο γυμναστικής. Προσφέρει εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία δυνατοτήτων άσκησης, αλλά σπάνια χρησιμοποιείται σωστά. Μπορείτε να περπατήσετε με αργό, μέτριο ή γρήγορο ρυθμό, να κάνετε αργό τζόκινγκ, να τρέξετε γρηγορότερα, να προσαρμόσετε την κλίση ώστε να προσομοιάσετε την κίνηση της ανάβασης σε ανώμαλο έδαφος (χωρίς πέτρες κι εμπόδια!) κι ένα σωρό άλλα, μεμονωμένα ή συνδυαστικά. Όλα αυτά σας επιτρέπουν να κάνετε μία συνεχή (χωρίς διαλείμματα) ή διαλειμματική άσκηση (με εναλλαγές της έντασης και της ταχύτητας), εύκολα, γρήγορα, αποτελεσματικά.

Γιατί να αγοράσω «αυτόν» το διάδρομο;
Γιατί:
Είναι κατασκευασμένος σύμφωνα με τα πρότυπα…
Η ποιότητα της κατασκευής του είναι…
Οι διαστάσεις του είναι…
Η ιπποδύναμη του μοτέρ (μέγιστη και συνεχόμενη) είναι:
Η δυνατότητα βαθμιαίας ανύψωσης ……….. και η κλίση είναι
Ενδείκνυται για σωματικό βάρος μέχρι………… και η ανθεκτικότητά του είναι…
Είναι αντικραδασμικός…….. επειδή έχει………..
Έχει αξιόπιστες ενδείξεις κομπιούτερ.
Το κομπιούτερ έχει…………προγράμματα άσκησης.
Έχει πρόσθετα……. (π.χ. ράδιο, τηλεόραση, MP3, κ.λπ.)
Οι ανάγκες συντήρησής του είναι μικρές.
Μετακινείται και αποθηκεύεται εύκολα.
Δίνεται εγγύηση……
Έχει ελληνικό εγχειρίδιο λειτουργίας και άσκησης.

Συμβουλές άσκησης
Ζέσταμα:
Πριν ξεκινήσετε την άσκηση στο διάδρομο, πρέπει να κάνετε ζέσταμα για 5-10 λεπτά. Αυτό μπορεί να γίνει με ελεύθερες ασκήσεις, ασκήσεις διατάσεων και βάδισμα στο διάδρομο με χαμηλή αλλά προοδευτικά αυξανόμενη ένταση.
Ένταση άσκησης:
Μετά το ζέσταμα και κατά τη διάρκεια του προγράμματός σας, το εύρος των σφυγμών σας πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 55%-85% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας. Αν είστε αρχάριος, πρέπει να γυμνάζεστε στη χαμηλότερη ένταση και σταδιακά, καθώς βελτιώνετε η φυσική σας κατάσταση, να την αυξάνετε. Για να βρείτε τη μέγιστη καρδιακή σας συχνότητα, αφαιρέστε από τον αριθμό 220 την ηλικία σας σε χρόνια [π.χ. εάν είστε 40 ετών, η μέγιστη καρδιακή σας συχνότητα είναι 180 σφυγμοί ανά λεπτό].
Προσοχή!
Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα ή πιο μεγάλη η γωνία κλίσης του διαδρόμου, τόσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος της έντασης που βιώνει το σώμα σας. Καθώς γυμνάζεστε στο διάδρομο, προσπαθήστε να διατηρείτε μία τέτοια ένταση άσκησης που να μην σας δυσκολεύει υπερβολικά στην ομιλία. Αν παρατηρήσετε δυσκολία, μειώστε την ένταση!

Διάρκεια και συχνότητα άσκησης:
Η διάρκεια κάθε προγράμματος άσκησης με διάδρομο μπορεί να υπολογιστεί με βάση τον ακόλουθο κανόνα: Καθημερινή άσκηση: περίπου 10 λεπτά ανά πρόγραμμα 2-3 φορές εβδομαδιαίως: περίπου 30 λεπτά ανά πρόγραμμα 1-2 φορές εβδομαδιαίως: περίπου 60 λεπτά ανά πρόγραμμα Η ευνοϊκότερη ποσότητα άσκησης είναι 3 προγράμματα εβδομαδιαίως των 30 λεπτών το καθένα.   

Προσοχή! Αν είστε αρχάριος μην ξεκινάτε αμέσως με προπονήσεις

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: